FAQ -Vanliga frågor

Här kommer svar på några vanliga frågor. Hittar du inte svar på just din fråga så tveka inte att höra av dig via kontaktformuläret eller skicka ett mail på info@labradoodle.nu

Är Labradoodlar allergivänliga?

Den forskning som gjorts för att söka efter allergivänliga raser har visat att det skiljer sig betydligt mer mellan individer än mellan raser. Vi har testat hela valpkullar och till och med mellan helsyskon skiljer sig allergennivårena väldigt mycket åt. Att ha träffat en eller flera labradoodlar utan allergibesvär är alltså ingen indikation på att du kommer tåla den labradoodle du skaffar i framtiden. Att de fortfarande passar många allergiker beror delvis på att de flesta inte fäller, men mycket beror på att deras päls lämpar sig väl för regelbundna bad och därmed minskar allergenerna i pälsen. Detta gäller alla raser som inte fäller  exempelvis pudel och är inte unikt för just Labradoodles. Jag (Thilde Höök) är själv pälsdjursallergiker men har hittills klarat alla familjens labradoodlar utan problem. Skaffar man en valp som allergiker ska man dock vara medveten om att det kan skilja sig mellan olika individer och att det  ofta tar uppemot ett halvår för hunden att få sin vuxenpäls. Vi kan inte sälja valparna på öppet  köp men tillämpar SKK’s regler om återköp. Är du nyfiken på att läsa mer om det här med allergivänliga hundar så klicka din in HÄR (där jag gästbloggar om ämnet hos Allergenius som utför allergentest på hund).

Vilka rasdefekter kan finnas?

Både Labrador och Pudel behöver genomgå röntgen av höfter och armbågar för att kunna bli godkända för avel. För att i mesta möjliga mån minska risken att valpar från oss ska drabbas av höftbesvär i framtiden så röntgar vi alltid våra avelshundars höfter och armbågar. Många av våra avelshundar är importerade och vi har då valt att enbart köpa från kennlar som alltid bara använt hundar med bästa resultat på alla hälsotester. Vi uppmuntrar alla våra valpköpare att röntga sin hunds höfter och använder givetvis enbart hundar med felfria höfter och armbågar i vår egen avel.

Vad har ni för krav på valpköpare?

Vi har inte några särskilda krav på vad man ska använda/utbilda hunden till, men vi är mycket måna om att våra hundar kommer till engagerade och kärleksfulla hem. På sidan Om Labradoodles så kan man läsa lite mer om rasens mentalitet och vilka behov de har av aktivering.

Vad kostar en Labradoodle?

En valp från oss kostar 35 000-50 000 inkl. moms. Generellt kostar de av mindre storlek mer och detsamma gäller valpar som kommit till genom import av fryst semin. Priset skiljer sig inte mellan hanar och tikar.

Vilken sorts päls är typisk för en Labradoodle?

Målet i vår avel har alltid varit att föda upp hundar som inte fäller och som har sammetslena pälsar med mer eller mindre lockar. Tack vare att de hundar som importerats från USA kunnat testas för den sk. ”improper coat” som kan ge en fällande päls så har vi nu endast hundar med sk. fleecepäls i aveln och kan garantera att valparna födda hos oss inte kommer släppa hår. En hund som inte fäller måste istället klippas och vilken längd och stil man väljer på sin hund är helt upp till hundägaren.

På bilderna på våra hundar ser ni stora variationer i pälsarna, men i verkligheten är det inte så stor skillnad på struktur och lockar utan mest beror det på hur kort vi valt att klippa dem. Ju längre päls man väljer att ha på sin hund desto mer tid bör man vara beredd att lägga ner på pälsvård. Vill man ha en hund med lite längre päls brukar de flesta klippa hunden ungefär var 3:e månad.

Hur stor är en Labradoodle?

Storleken på Labradoodlar varierar men de största är aningen högre än en labrador men betydligt lättare i kroppen. Generellt är hanarna aningen större än tikarna. Det finns tre storleks indelningar:

Standard: 18 – 25 kilo och är mellan 50 – 55 cm höga
Medium: ca 40 – 50 cm höga och väger mellan 14 – 18kg
Miniatyr: 35 – 40 cm och väger mellan 7 – 12 kg.

Vi föder upp samtliga storlekar av labradoodle.

Hur mycket motion och träning behöver en Labradoodle?

Regelbunden motion och aktivering är nödvändig för att få en så harmonisk och trevlig hund som möjligt. Regelbunden motion skall dock inte tolkas som ”massor med motion” särskilt inte för den unga hunden. Lek med barn, andra hundar och leksaker måste man begränsa då valpen inte alltid känner av när de blir trötta (precis som med små barn). Det är också bra att undvika för mycket klättring, trappor och likn. som belastar det snabbt växande skelettet hårt.

Att ta med sig hunden på cykeltur eller joggingtur bör man vänta med tills hunden är fullvuxen. De är ofta mycket atletiska hundar och lämpar sig väl för agility men även freestyle, lydnad, spår och trickträning. De allra flesta gillar vatten och är duktiga simmare.

Vi rekommenderar alla valpköpare att delta i valpkurs med sin hund för att få hjälp att lägga upp den första träningen och även vänja hunden vid att träffa andra hundar. Det är den första tidens träning som lägger grunden för en följsam och harmonisk hund och från valpkursen kan man få med sig många tips på hur man kan träna själv på hemmaplan.

Att delta i valpkurs har ytterligare en stor fördel för dig som köpt en labradoodle, du får nämligen med största sannolikhet ännu mer bevis på vilken otroligt trevlig och lättlärd hund du skaffat.

Vilka färger kan en Labradoodle ha?

Alla färger som finns hos pudel och labrador finns hos doodlarna och vi föder upp dem alla. Valpar härifrån kan vara svarta, bruna, röda,caramel, aprikosa, crèmefärgade och tvåfärgade hundar. För det mesta finns många olika färger i varje kull och det är inte sällan som det blir något helt annat än hos föräldrarna så det är alltid spännande att se vilka färger de får.

Går de att registrera i SKK (Svenska kennelklubben)?

Javisst, men de registreras då som blandras och inte i något rasregister. Att registrera sin hund är helt valfritt. De är inte en godkänd ras i Sverige vilket vi i dagsläget ser som en fördel så vi inte stänger genpoolen för Labradoodles. Eftersom avelshundarna väljs ut enbart utifrån pälskvalitet, temperament, intelligens och hälsa så riskerar inte hundarna att alltför hårt avlas åt ett specifikt håll. Skulle en rasstandard utformas skulle jakten på troféer på utställningar kunna få uppfödare att tumma på dessa kriterier bara för att föda upp en hund som är så perfekt utseendemässigt som möjligt. Den utvecklingen finns inom så många andra raser och vi hoppas besparas detta.

Nu är det på god väg att Labradoodle blir precis lika erkänd som ”ras” som alla andra raser (vilket är fallet i bland annat England, USA och Australien), men för oss krävs inte erkännandet att de godkänns av SKK för att vi skall känna stolthet över våra hundar.

Hur gör jag om jag vill köpa valp av er?

För att komma med på vår kölista krävs att du via e-post eller hemsidans kontaktsida skickar en intresseanmälan. Vi behöver veta när det passar er bäst att ta emot en valp, om ni föredrar tik eller hane (eller är öppna för förslag) och så vill vi gärna att ni berättar lite om vilken typ av hem ni kan erbjuda en valp från oss. Ni skrivs då upp på kölistan. Ni måste sedan via samma sida som intresseanmälan välja att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om våra planerade valpkullar och kan efter ett utskick anmäla intresse på just den kull som bäst stämmer in på era önskemål.

När valparna är födda får man som köpare utifrån sin köplats möjlighet att tinga en specifik valp mot handpenning. Vid 8 veckors ålder är valparna redo att flytta till sina nya hem och för att inte missa den viktiga anknytningen så kan valpen endast stanna enstaka dagar efter 8-veckorsdagen. När ni tackar ja till en valp så räkna då med att ta hem den i nära anslutning till att den fyllt 8 veckor. Som köpare får man med sig ett kompendium med allt man behöver veta för den första tiden med den nya hunden. Vi skickar även med lite saker som underlättar flytten och den första tiden i det nya hemmet (leksak, snuttefilt, foder osv.). Vi ser gärna att ni som valpköpare sedan håller kontakten och inget gör oss så glada som bilder och uppdateringar om hur allt går.

Jag har aldrig träffat en Labradoodle. Kan jag komma hem till er?

Vi får varje vecka en flera förfrågningar om att komma och träffa våra hundar och tyvärr finns inte tid att ta emot alla som önskar komma på besök. Vi anordnar istället Labradoodleträffar tillsammans med kenneln Hööks Labradoodle varje vår och höst (vanligtvis en träff i oktober och en träff i maj) och vid varje sådant öppet hus samlar vi många av våra foderhundar och deras familjer. Då får man som nyfiken spekulant tillfälle att träffa flera hundar i olika åldrar och prata med deras ägare. Vi tror att detta ger en bättre bild av hur Labradoodlar är än att man hälsar på hemma hos oss och träffar enstaka individer. Alla dessa träffar kommer äga rum hemma hos oss på Pomonadalen som ligger på Österlen i Skåne och information om när nästa träff kommer äga rum publiceras på vår Facebooksida.