Hur lång är väntetiden?

En av de allra vanligaste frågorna jag får är hur lång väntetiden är på en valp från oss. Svaret är inte helt enkelt då det beror på väldigt många faktorer. Först och främst ska ju tikarna vi parar bli dräktiga och föda friska valpar (något vi haft väldig tur med *peppar peppar*) och så är det absolut inte så att 7 valpar säljs till de sju första i kön. Jag tänkte beskriva ett vanligt scenario när vi fått valpar här på gården.

Sju valpar har fötts och alla verkar pigga och krya. Då går ett mail ut till de första sju på kölistan med information om vilka föräldrarna är, fördelningen tikar/hanar och lite info om när valparna är redo att flytta till egna hem osv. Då brukar följande utspela sig: Två stycken svarar på direkten och är jätteglada över att det äntligen är deras tur. jag noterar önskemål om färg och kön och reserverar en valp åt dem men ber att få återkomma med exakt vilken av valparna det blir. Tre svarar rätt snabbt att de inte längre vill stå kvar i kön då de redan skaffat hund på annat håll (pudel, labrador eller något helt annat) och de stryks då från kölistan. Två stycken svarar att de gärna vill ha valp men att det inte passar så bra i tiden just nu och att de vill flyttas till nästa kull alt. till nästa års kölista. Sju köpare har kontaktats och två valpar är tingade helt enkelt. Då går det ut ett nytt mal till de fem som står näst på tur och så upprepar sig historien och så fortsätter det tills alla sju är tingade. Söker vi fodervärd till en hund går det ut ett mail till de som är antecknade som möjliga fodervärdar.

Ditt nummer i kön säger alltså inte särskilt mycket om hur lång väntetiden är utan det beror helt på de som står före i kön. Just nu står många i kö för valp 2016 men av erfarenhet vet jag alltså att det kommer bli både avhopp och folk som flyttar sig till kön för året efter. Det är därför vi är så glada när folk hör av sig och ger besked antingen om att flyttas eller om att strykas från kölistan för det besparar oss onödig administration och gö att vi lättare kan gissa när en viss person ska bli med valp baserat på deras plats i kön. Men allt vi kan göra är att gissa och vår gissning är långt ifrån helt hundraprocentig. När den senaste kullen föddes blev jag kontaktad av en familj som stod på plats 50. Jag var ganska pessimistisk och bad dem ställa in sig på att vänta till efter årsskiftet. Både de och jag blev väldigt förvånade när det trots allt blev en valp till dem och det visar bara på hur svårt mitt jobb med att gissa är.

Hittills har alla som vill ha valp fått en det år de önskar förutsatt att de skrivit upp sig året innan. Just nu är det många i kö för 2016 så vårens och sommarens kullar (som det brukar vara störst tryck på) kommer troligtvis säljas till de som stått länge i kön. Vill man skriva upp sig på kölistan för nästa år ska man alltså vara beredd att vänta till eventuella höstkullar.

När kommer valparna födas då? Ja, de vet vi faktiskt inte heller i dagsläget då det är flera unga tikar som ska paras och deras nästa löp går inte ännu att förutspå. Vi kommer att para totalt fyra tikar under 2016 och vi kommer göra det från årsskiftet och framåt. Står du redan i kön är det alltså bara att börja hålla tummarna nu för att de blir dräktiga som de ska och att det blir en valp till just dig 2016.

IMG_7304
Nalas valpar är just nu fem veckor gamla och alldeles, alldeles underbara!