Om Labradoodles

Första gången en labradoodle medvetet avlades anses ha varit 1989, Wally Conron avelsansvarig på Guide Dogs Victoria i Melbourne korsade en labrador retriever med en Standard pudel i syfte att få fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi. Conrons önskade kombinera pudelns egenskap att fälla lite hår med labradorens vänliga lynne och träningsbarhet. Labradoodlen används fortfarande runt om i världen som ledarhund, sällskapshund och terapihund. Den är dessutom en populär familjehund.

Labradoodlen anses ofta vara mer allergivänlig än andra raser, men ingen hundras kan garanteras vara fri från allergener. Fördelen om man väljer en Labradoodle med en bra päls som inte fäller är att man slipper hundhår i hemmet och pälsen lämpar sig väl för regelbundna bad vilket också håller mängden allergener nere.

Visst finns det vissa skillnader mellan olika hundar men inga garantier att man inte kan bli allergisk mot dem (olika personer kan reagera olika)
Ingalill Bjöörn, ordf. i Astma- och Allergiförbundet

De beskrivs som självsäkra, klyftiga, kärvänliga, levnadsglada, lojala, tillgivna, glada, sociala, vänliga, roliga, hängivna och en hund med stor känsla för intuition och gott självförtroende vilket innebär att den har mycket långt till att visa någon aggressivitet. De har uppenbarligen bra förutsättningar att fungera i många olika sammanhang.

Vidare är de fantastiska med barn, gillar vatten och är av naturen goda simmare (både Labrador och Pudel härstammar från raser som avlats för jakt och arbete i vatten – Labradoren från St. Johns Newfoundland och Pudeln från Pan-European Water Spaniel).

En Labradoodle är anpassningsbar, förvånansvärt lugn och har en förmåga att ta saker som de kommer. Därför förtjänar den också en uppmärksam och engagerad familj att leva med.

Labradoodeln, liksom alla smarta hundar, tycker inte om att att vara ensamma större delen av dagen. De uppskattar kontakt med sin ”flock”. När de tränas kommer Labradoodelns höga intelligens och läraktighet till sin fulla rätt.

Sammanfattningsvis: Labradoodeln är ett perfekt komplement till den familj som har tiden och viljan att inkludera den nya familjemedlemmen i det mesta de gör.

Mer information och svar på många vanliga frågor hittar ni på sidan Vanliga frågor